miercuri, 11 aprilie 2012

Marea Moarta!

Cu milioane de ani in urma, apa Mediteranei a intrat intr-o falie a scoartei terestre aflata la actuala granita dintre Iordania si Israel, formand Marea Moarta, lunga de 80 de kilometri si lata de 18. Suprafata ei se afla la 400 de metri sub nivelul normal al marii.
Multe poze ne prezinta oameni care plutesc fara problema in aceasta mare sau chiar citesc ziarul. Pozele sunt partial adevarate. Din cauza salinitatii extreme a apei, aproape 30%, nu te poti ineca, asta e sigur, dar este foarte greau sa inaintezi. Sarurile - mai ales cloruri de magneziu, sodiu si calciu - fac viata imposibila in Marea Moarta. Cateva bacterii traiesc aici, in rest nici o urma de viata. Tarmul, foarte abrupt in unele zone, care are cam 600 de metri latime este de asemenea fara viata.
in Marea Moarta se varsa doar apa Iordanului si cateva alte mici paraiase. Din aceasta cauza, a apoartului mic de apa dulce, a lipsei ploilor, a temperaturilor mari  (vara ating cam 45 de grade) nivelul marii va scadea rapid in viitor. Pentru a impiedica acest lucru Israelul are un plan prin care apa din Mediterana sa curga in Marea Moarta.
La Marea Moarta poti face plaja toata ziua fara sa te arzi si fara sa faci insolatii. Exista o concentratie mare de oxigen in aer. In acelasi timp razele soarelui parcurg un traseu mai lung prin atmosfera iar intensitatea radiatiilor ultraviolete este redusa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu